De Natuur in

Norg is een bijzonder groen dorp. Niet alleen is er veel groen in het dorp, ook rondom het dorp stap je meteen de bossen in. Vroeger werden de schapen in de weilanden gehouden door het aanplanten van houtwallen, wat een bijzonder beschut gevoel geeft. Tussen deze weidegronden lagen heidevelden, die door overbegrazing kaal werden. Omdat het nu vrij liggende zand begon te stuiven, werden bossen aangeplant. Rondom Norg kun je dan ook volop dwalen over slingerende bospaadjes, of wandelen over bredere lanen. Een stuk zandverstuiving is een heerlijke speelplaats voor kinderen en wie liever wil lopen zonder een mens tegen te komen, kan ook zijn wenken worden bediend door even wat dieper het bos in te lopen. Er starten meerdere wandelroutes vanuit het dorp zelf, vanaf de parkeerplaats van de Brinkhof. Ook zijn er meerdere routes te downloaden.

Langeloërduinen met Struin en Duinpad

Tegenover Bospaviljoen Norgerberg ligt een groot parkeerterrein, van waaruit je zo de Langeloërduinen inloopt. Er starten meerdere wandelroutes, ook voor de kleintjes. Speciaal voor hen is het Struin en Duinpad aangelegd. Dit anderhalve kilometer lange pad kronkelt over kleine paadjes door het bos. Tijdens het wandelen kom je allemaal grappige en leerzame attracties tegen. Zoals een boom met een hele dikke ‘pukkel’ en een slangenpad. En ook niet niet-kleintjes mogen gewoon mee! Daarnaast is er een wandelroute van zo’n drie kilometer te volgen, aan de hand van genummerde paaltjes. Voor wie verder wil lopen geldt: gewoon het ene been voor het andere zetten, want het bos is groot genoeg. Blijf vooral niet alleen op de grote paden, er lopen allemaal geheimzinnige slingerpaadjes door dit heerlijke wilde bos. Steek ook de weg eens over, ook achter de Norgerberg is genoeg te wandelen.

Natuurvrienden Norg

Rond Norg ligt zo’n 11 hectare bos. Daarin staan veel vakantiewoningen. Natuurvrienden Norg is een organisatie van de eigenaren van die woningen. Sommige woningen worden verhuurd. Het terrein is vrij toegankelijk voor wandelaars, dus tussen de huisjes door (ver)dwalen is geen probleem, en sterk aan te raden!

Vlindertuin IVN Norg

De Vlindertuin van IVN Norg vind je achter Café Zwaneveld in Norg. Deze tuin biedt plaats aan vlinders, bijen, libellen en kikkers en talloze soorten vogels. En natuurlijk kun je hier in de zomer heerlijk genieten van bloeiende bloemen.  Wie het leuk vindt om vlinders te spotten kan een vlinder-zoekkaart kopen in het café, of in het vlinderdagboek schrijven.

Natuurplaats Noordsche veld

Het Noordsche Veld is een bos- en heidegebied met een grote archeologische waarde. Je vindt hier niet alleen grafheuvels en Celtic Fields, maar ook raatakkers en een hunebed. Je kunt heerlijk wandelen door dit bos, en neem gerust de hond mee; er is een groot losloopgebied. Het heidegebied, dat tussen de bossen in ligt, wordt begraasd door runderen en geiten.
Op de ruime parkeerplaats vind je het restaurant met terras en kinderspeelplaats. Hier kun je de heerlijkste gerechten en gebaksoorten proeven. Voor kinderen is er ook genoeg te doen. Een waterpomp, een kabelbaan, geiten, en het laarzenpad. En nog veel meer!

Norger Esdorpenlandschap

Het Norger Esdorpenlandschap is bijzonder goed bewaard gebleven. Essen zijn akkers die in de middeleeuwen zijn ontstaan op zandgronden. Rondom de essen werden boomwallen aangeplant, om het vee in de weilanden te houden. Wandelend of fietsend door het Norger Esdorpenlandschap, loop je langs grafheuvels, raatakkers en kun je zomaar een hunebed tegenkomen. Kijk vooral ook even uit naar de historische boerderijen die je tegenkomt. Je komt door de beekdalen van de Slokkert, het Groote Diep en het Oostervoortse Diep. Ook tref je stukken heide aan, die voor een schitterend kleurenspel zorgen in de zomer. Vergeet zeker niet het Norgerholt te bezoeken, het oudste bos van Nederland. In dit bos komt een plantje voor dat nergens anders groeit: Norgerbosmuur. Ook bijzonder is dat van dit bos de humuslaag nog onveranderd is gebleven. Even letterlijk met je voeten in het verleden staan, dus.